lørdag 9. mai 2015


TOGO hundekløv - hvilken størrelse skal jeg velge?

«Kom skal du se på en stor hund», sa en kunde en gang til meg. Jeg ble med han bort til bilen og utbrøt «den er da ikke stor, den er heller liten».
Stor, middels og liten er begrep som egentlig ikke sier noe som helst om størrelsen. Hvordan bestemmer vi så hvilken kløvstørrelse vi trenger på vår hund?
Først tar vi utgangspunkt i hundens albuer. Dette leddet er det øverste synlige leddet på hundens forbein, altså det hunden ligger på når den ligger i dekk-stilling. Måler vi fra albuen, over ryggen og ned til albuen på den andre siden, får vi et mål på kløvryggens lengde.

Er det så at kløven ikke skal falle lenger ned enn til albuen? Nei, dette er ikke noe absolutt krav, men bare en grei tommelfingerregel. En hund med stor bakkeklaring vil ikke ha problemer med å bevege seg i et terreng med stein og småbusker uten å sette seg fast, selv om kløven faller godt nedenfor albuen. Er hunden derimot lav, vil den ha større vanskeligheter med å komme seg fram i litt rufsete terreng. Kløven vil stadig komme borti steiner og småkratt.  Denne tommelfingerregelen er altså viktigere jo lavere hunden er.

Mellom to størrelser
Dersom albue - albue målet på hunden er mellom to størrelser, hva skal vi da velge? Skal kløven for det meste brukes til små turer, kan det være greit å ta den minste størrelsen. Er det derimot en hund som er godt trent, med en god bakkeklaring og vi skal bruke kløven på lengre turer, bør vi ta den største av disse to. Da sikrer vi å kunne utnytte hundens- og kløvens kapasitet fullt ut


........ Neste blogg om hvor mye en hund kan bære, og hvordan dette belaster hunden.

2 kommentarer:

 1. Ok, så også den her lille tassen kan bære litt????

  SvarSlett
  Svar
  1. Dette bildet ble tatt for moro skyld og kløven var for stor for han. Men vi har TOGO
   kløver helt ned til 6kg hund

   Slett